De iconen van Sprimont

Ook vele Nederlandse sportduikers kennen de Belgische steengroeve van Lillé (Sprimont), niet ver van Maastricht, vlak onder Luik. De groeve stamt uit 1841 en is sinds 1985 opengesteld voor duikers. De diepte varieert afhankelijk van de waterstand van het moment tussen 24 en 30 meter. Het water wordt bewoond door vele karpers die nieuwsgierig als ze zijn in groten getale iedere duiker komen begroeten. Snoeken verbergen zich ook her en der in deze carrière, zoals een groeve in Wallonië wordt genoemd. Maar twee van de iconen hier zijn de steuren. Ze verschuilen zich vaak dicht bij de bodem of tussen de grote steenblokken die het decor vormen van deze duikstek. Deze sierlijke vissen vormen een deel van het boegbeeld van dit mooie duikwater.

steur
Foto 1 – De steur, één van de iconen

Niet onverdienstelijk is het restaurant Le Narval dat onderdeel uitmaakt van deze duikstek. Het vlees dat hier geserveerd wordt is onbetwist van de beste kwaliteit en ook het lekkerste in de wijde omgeving. Dat is de reden dat ook niet duikers uit de hele regio hier komen eten. De twee andere iconen van Sprimont, die veel bijdragen aan de gastvrijheid hier, zijn Roger Moise en zijn vrouw Jacqueline. Er is vrijwel geen duiker die de afgelopen tientallen jaren het water in is gegaan in Sprimont zonder kennis te hebben gemaakt met Roger, de duikleider. En na het omkleden zorgt Jacqueline vanuit de keuken steevast voor het heerlijke eten.

De eerste jaren zat Roger veelal in een klein bureau meteen bij de ingang van het pand. Daar kon je je aanmelden voor een duik en daar kon je ook na afloop je logboekje af laten stempelen. Langzamerhand heeft Roger zijn werkplek verplaatst naar één van de tafels in het restaurant. Daar zat hij dan vaak achter een geldkistje en een duiklijst. Voor 3 euro kon je een duik maken in het Sprimontse water en ook nog gebruik maken van een warme douche. Vanuit het restaurant had Roger veel meer contact met de mensen om hem heen, kon hij toezicht houden op het vulstation dat hij tussendoor ook nog bediende, en zat hij dicht bij de uitgang zodat hij vanaf de hoogte de groeve en de duikers kon overzien.

foto2
Foto 2 – Roger en leden van duikteam “Les petits canards” met een taart in de vorm van een steur

Al tientallen jaren is er geen Lillé, geen Sprimont zonder Roger. Maar op zaterdag 10 december 2016, vroeg in de ochtend, kwam hier abrupt een einde aan. Op die dag raakten Roger en Jacqueline betrokken bij een verkeersongeval. De bestuurder van de andere auto had pas sinds kort zijn rijbewijs, reed veel te hard en had ook teveel gedronken. Roger overleed ter plaatse aan zijn verwondingen en zijn vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar zij inmiddels de intensive care heeft verlaten.

foto3
Foto 3 – Roger snijdt een taart aan in de vorm van een petit canard

Le Narval en de carrière van Lillé, hebben een uitzonderlijk iemand verloren. Roger was altijd bereid om een ander te helpen, had immer een vriendelijk woord over voor iedere bezoeker, en had een passie voor sport. Hij dook al sinds de jaren 70, was een begenadigd instructeur, judokampioen zelfs, en ontving een onderscheiding van de burgemeester vanwege zijn inzet voor de sport. Op de leeftijd van 74 jaar was hij nog lang niet klaar met wat hij wilde doen. Hij was nog actief in Indonesië waar hij onder andere projecten ondersteunde om lokale ziekenhuizen van materialen te voorzien. Tijdens zijn pensioen bleef hij verbeteringen doorvoeren in en rond de steengroeve, en dat met een tomeloos enthousiasme.

foto4
Foto 4 – Inzameling ter nagedachtenis aan Roger

Ondanks de verslagenheid zal de carrière blijven bestaan en zullen mensen er aan moeten wennen om niet meer dat ene attente woordje van Roger te horen, hem de hand niet meer te schudden of naar hem te luisteren wanneer hij vertelde over wat hem bezig hield. Toch zal hij op een bepaalde manier blijven voortbestaan. Zijn vrienden, familie en clubgenoten zijn een inzameling begonnen om een stenen gedenksteen te laten maken die bij de groeve een plek zal krijgen. Deze steen zal niet onder water komen, maar boven, niet ver van de plek waar hij altijd zat, omdat Roger ook boven water zoveel vrienden had.

Roger, fijne vriend, dank voor alles!

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.