De Leeuwenjacht

De koraalduivels, beter bekend als de lionfish, vormen geen inheemse soort van het Caribisch gebied. Toch kom je deze sierlijke vissen die vele duikers kennen van de Rode Zee, erg vaak tegen in de tropische wateren van Midden-Amerika. Te vaak feitelijk. Over hoe de dieren hier verzeild zijn geraakt, lopen de meningen uiteen. Mogelijk zijn kweekvijvers in het zuiden van de Verenigde Staten kapot gegaan tijdens een storm en hebben de gevangen koraalduivels vervolgens het ruime sop weten te kiezen. Zonder natuurlijke vijanden in dit gebied en met een voortplantingsritme van zo’n 30.000 eitjes per maand, veroorzaakt de soort een echte invasie.

Koraalduivels

De koraalduivels mogen dan wel sierlijk en gracieus zijn, maar met hun 23 giftige stekels vormen zij een bedreiging voor de lokale soorten. Agressief als zij zijn voeden zij zich met de kleinere vissen terwijl geen enkele soort hen zelf bedreigt, zelfs haaien niet. Ze horen hier niet thuis en zijn officieel bestempeld als ‘ongewenste vreemdeling’. Ze moeten dus weg. Terug naar de Rode Zee is geen optie en daarom wordt er volop op ze gejaagd om de riffen koraalduivel vrij te maken.
In Bonaire, en op andere Caribische eilanden, worden de duivels inmiddels stelselmatig gevangen en gedood. Het is de enige oplossing om de riffen te beschermen. Duikscholen verzorgen opleidingen om de dieren op te sporen en te vangen. Er is een specialisatie voor geschreven: de lionfish hunting course. Deze is opgezet met Stinapa (de natuurbeschermingsorganisatie op Bonaire) maar ook PADI biedt inmiddels deze specialisatie aan. Met een speciale ELF spear (Eradicate Lion Fish) kunnen de vissen geschoten worden, om vervolgens veilig in een cilinder (Zookeeper) te worden meegenomen.

Duikpasje Lionfish Hunter Specialist
Koraalduivel met Zookeeper

En het werkt. Lang niet alle koraalduivels zijn verdwenen, maar soms maak je een duik op Bonaire waarbij je ze niet treft. Ook de echt grote exemplaren worden wat zeldzamer.
De jacht levert ook nog wat anders op. Gefileerd smaken de koraalduivels prima en je ziet ze terug op de kaarten van restaurants of bij de beste snackbar van het eiland (Cactus Blue on the Beach). Op het menu staat dan ook de lionfish sandwich als duurste gerecht. Op voorwaarde dat er genoeg gevangen is weliswaar. en het valt dan ook te hopen dat ze over een tijd helemaal niet meer voorkomen in de gerechten. Dan zijn ze verdwenen uit het Caribisch gebied en moeten we weer naar de Rode Zee om ze te bewonderen.

Menukaart Cactus Blue on the Beach

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.

Reacties (1)

Reacties zijn gesloten. Je kunt geen nieuwe reactie plaatsen

  1. Op noord jamaica gaat het wat simpeler. De dive masters hebben een klein prikstokje bij zich en als de toeristen even niet kijken krijgt de lion fish een steek. Aan opruimen doen ze niet. Volgens de lokale dive masters zjijn het met name de koraalduivels (en volgens mij ook de lokale vissers met harpoenen)die zorgen voor een lage visstand opde riffen