Waarom duiken?

Mensen duiken om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat dit onderdeel is van hun werk, omdat het noodzakelijk is voor hun studie of gewoon om de plezier. Op deze pagina worden de verschillende redenen beschreven waarom men duikt.

Duiken voor werk

In allerlei sectoren zijn beroepsduikers actief. De werkzaamheden van deze duikers kunnen erg uiteenlopen. Voor de overheid kan dit betekenen dat de duiker in dienst is van de brandweer en bijvoorbeeld assisteert bij reddingsoperaties of bergingen. In het bedrijfsleven kan het betekenen dat de duiker bijvoorbeeld constructies inspecteert of repareert. In Nederland zijn ongeveer 400 beroepsduikers actief in circa 60 (duik)bedrijven.

Duiken in het algemeen is niet risicoloos, helemaal niet als je dit combineert met fysieke (soms zware) arbeid. Daarom is niet iedereen geschikt als beroepsduiker. Het is belangrijk dat beroepsduikers in goede gezondheid zijn en worden daarom medisch (goed)gekeurd. Daarnaast moet de duiker een opleiding hebben gedaan, gespecificeerd naar de te verrichte duik-arbeid.

Het werk van een beroepsduiker kan verschillen van lichte werkzaamheden in ondiep water, tot zware arbeid op grote dieptes, tot wel honderden meters. Deze verschillen in diepte en arbeid vertalen zich in de verschillende competenties die een beroepsduiker hierbij moet bezitten. Omdat er bij deze verschillende dieptes en werkzaamheden verschillende technieken worden gebruikt en kwaliteiten worden geëist van de duiker, zijn er ook verschillende opleidingen op het gebied van duik-arbeid.

Duiken voor studie

Er zijn allerlei soorten studies waarbij duikers worden ingezet om onderzoek te doen. Een voorbeeld hierbij is ‘mariene biologie’. Dit is een tak van de biologie die zich bezighoudt met al het leven onderwater. Zonder gebruik te maken van duikers is deze studie vanzelfsprekend niet mogelijk.

Maar ook worden er duikers ingezet om meer te leren over onze aarde. Daarbij wordt niet alleen het onderwater leven bestudeerd, maar er wordt ook onderzoek gedaan op gebied van geografie, milieu, geschiedenis etc.

Duiken voor sport

Een groot deel van de duikers onder ons duikt uit recreatieve overwegingen. Steeds meer mensen nemen de stap om hun eerste duik te maken. Beweegredenen hiervoor zijn overwegend nieuwsgierigheid en het avontuurlijke element bij duiken.

De onderwaterwereld is bij veel mensen nagenoeg onbekend, en daarmee zijn deze mensen ook vrijwel niet in aanraking gekomen met het zeeleven. Duiken maakt het mogelijk om het gevarieerde leven onderwater van buitengewoon dichtbij te observeren. De overvloed aan kleurrijke en fascinerende zeedieren die zich tot zeer dichtbij laten benaderen zal iedere beginnende duiker zijn adem benemen.

Maar niet alleen het leven onderwater trekt duikers, ook de omgeving draagt bij aan de rede waarom mensen gaan duiken. Het landschap onderwater zal per duik verschillen. Waar je de ene duik allerlei planten om je heen zal hebben, zo zul je je misschien de andere duik tussen kleurrijk koraal moeten manoeuvreren.

Geen duik zal ooit hetzelfde zijn, maar er zijn veel mogelijkheden om de duiken van extra diversiteit te voorzien. Zo kan er naast de locatie ook op andere aspecten gevarieerd worden. Bijvoorbeeld door het maken van wrakduiken, grotduiken, ijsduiken, stroomduiken of nachtduiken.

Duiken is dus gevarieerd, het laat je kennismaken met de onderwaterwereld, het is spannend en ontspannend tegelijk en elke duik is weer een avontuur. Kortom, antwoorden genoeg op de vraag ‘waarom duiken?’!