Duiken in Nederland

Ondanks dat je in tropisch water beter zicht hebt en vaak imposant koraal en onderwaterleven kunt aanschouwen, is duiken in Nederland ook zeker de moeite waard! Je zult versteld staan over de hoeveelheid locaties in Nederland waar je kunt duiken. Elke duikstek in Nederland heeft weer zijn eigen charme en bezienswaardigheden. In Nederland kun je zowel in zoetwater als zoutwater duiken. In de kaart op deze pagina zijn alle duikstekken in Nederland weergegeven.

Populaire duikstekken in Nederland

Op de kaart kun je alle duikstekken in Nederland vinden. Hieronder zijn er een paar uitgelicht, die erg populair zijn onder duikers.

 • Slag Baardmannetje

  Noordoever 7
  3233 NC Oostvoorne

 • De Kabbelaar (Grevelingen meer)

  Kloosternol 1
  4322 AK Scharendijke

 • De Beldert

  Zoelense Zandweg 1
  4011 LW Zoelen

 • Halverwege (Oosterschelde)

  Einde Straalweg, Zierikzee

 • Diveworld (binnen-duikbad)

  Colosseum 72
  7521 PT Enschede

Voordelen van het duiken in Nederland

Eén van de voordelen van duiken in Nederland is de afstand. Alle duikstekken zijn gemakkelijk met de auto te bereiken, dus duiken in Nederland staat vaak gelijk aan een dagje uit. Als je regelmatig duikt in Nederland zal je er waarschijnlijk voor kiezen om een duikuitrusting aan te schaffen omdat de huur van duikspullen kostbaar is. Als je met de auto gaat duiken in Nederland kun je je duikspullen dan gemakkelijk meenemen, in tegenstelling tot wanneer je in het buitenland gaat duiken. Een ander voordeel is dat je je kunt aansluiten bij een duikclub, of met vrienden kunt gaan duiken. Samen met bekenden duiken maakt de duikbeleving extra leuk. Ten slotte kun je in Nederland goed je duik-skills oefenen. Men zegt wel eens “Als je in Nederland kunt duiken, dan kun je dit overal ter wereld”.

Nadelen van het duiken in Nederland

Eén van de nadelen van het duiken in Nederland is de zichtbaarheid onderwater. Als je duikt in Nederlandse meren of in de Noordzee dan is het zicht vaak minder dan 10 meter, terwijl dit in tropisch water vaak het minimum is. Daarnaast is de temperatuur van het water in Nederland lang niet zo warm als in tropische landen. ´s Winters duiken is dan ook alleen voor ‘diehard’ duikers weggelegd, tenzij je in een binnen-duikbad duikt natuurlijk (die heb je namelijk ook in Nederland). De variatie in onderwaterleven en koraal is in Nederland minder dan in tropisch water. Daarentegen heb je vaak wel andere dingen die je bij het duiken in Nederland tegen kunt komen. Bijvoorbeeld wrakken van bootjes, auto’s, onderwaterhuizen waar je in kunt en voorwerpen (zoals beelden) die kunt opzoeken.