Nachtduiken

Nachtduiken is in vele aspecten anders dan duiken in daglicht. De onderwaterwereld heeft in het donker een heel ander aangezicht, en ook het leven zal anders zijn dan overdag. Zo zijn roofvissen bijvoorbeeld veel actiever in de avonduren.

Nachtduiken zal voor de eerste keer wennen zijn. Het zicht is beperkt en je ruimtelijke bewustzijn zal op de proef gesteld worden. Daarom zul je volledig moeten vertrouwen op de instrumenten die je bij je hebt. Het is daarom aan te raden om dezelfde duik ook in daglicht te hebben gedaan.

Duiklamp noodzakelijk

Om bij een nachtduik toch genoeg te kunnen zien, is een betrouwbare duiklamp essentieel. Deze duiklamp dient een volle accu te hebben voordat je het water ingaat. En ook is het aan te raden een reserve duiklamp mee te nemen.

Duikcomputer biedt uitkomst

Het is bij een nachtduik belangrijk om een computer aan je pols te hebben. Omdat je bij nachtduiken visueel beperkt bent, heb je vaak weinig referenties. Hierdoor kun je niet goed inschatten hoe diep je zit. Je moet bij een nachtduik dan ook altijd oppassen dat je niet dieper gaat dan gepland. Een duikcomputer, vaak met verlichte display, biedt hier uitkomst in. Let bij een nachtduik dus goed op je drijfvermogen door je duikcomputer geregeld te raadplegen.

Communicatie bij een nachtduik

Ook de communicatie onder water is anders bij een nachtduik. Trek de aandacht van een duiker niet door met je duiklamp bij diegene in het gezicht te schijnen, maar door bijvoorbeeld voor hem op de bodem rondjes te draaien. Het geven van tekens gebeurd door de lamp op je hand te schijnen.

Nachtleven

Eenmaal gewend aan de situatie is er veel te zien. Je ziet andere dieren dan overdag en ze zijn actiever. Sommige vissen schrikken van je lamp, anderen lijken gefascineerd. Weer andere vissen zullen gebruik maken van je lamp: schijn je bijvoorbeeld op een klein visje, dan is de kans er dat een groter dier dit kleine gedesoriënteerde, goed zichtbare visje soldaat maakt.

Het is ook leuk af en toe je lamp uit te doen bij het nachtduiken. Er kunnen zich namelijk lichtgevende of fluorescerende vissen of koralen in je omgeving bevinden. Ook zie je vaak fosforescerend plankton om je heen, of op je lichaam.