Wrakduiken

Wrakduiken is een erg populaire vorm van duiken. Het wrak waarop je duikt heeft dikwijls een rijke historie. Zo is het ene schip gezonken door een fout in de stuurmanskunst waar het andere door oorlogsgeweld is ondergegaan. Zelfs als het schip met opzet is afgezonken heeft het vaak een boeiend verhaal.

Naast historische waarde heeft een wrak vaak een fascinerend aanblik. Het wrak kan gedeeltelijk vergaan zijn, of zich nog in nagenoeg perfecte staat bevinden. Als duiker kun je bij een wrak meestal op meer plekken komen dan wanneer het schip nog dreef. Het uiterlijk van het schip is veranderd omdat het is gaan roesten en wellicht bedekt is met sediment, maar ook vaak met planten, koraal etc. Daarnaast is een wrak vaak het onderkomen van veel diersoorten. Kortom, een perfecte situatie voor de sportduiker!

Een wrak binnengaan

Alleen de buitenkant van een wrak is vaak al een duik waardig. Toch zul je soms, bij grote wrakken, ook graag het wrak van binnen willen bezichtigen. Binnen kun je wellicht de vertrekken van de bemanning lokaliseren, de machinekamer vinden of het laadruim aantreffen, met of zonder lading.

Een wrak binnengaan is niet weggelegd voor onervaren duikers. Bij het naar binnen treden van een wrak kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Wrakken kunnen instabiel zijn waardoor er zonder waarschuwing stukken kunnen afbreken. Vislijnen of touwen kunnen voor onplezierige verassing zorgen. Er kunnen deuren of luiken aan het wrak zitten die dicht zouden kunnen vallen. Ook is het vaak donker binnen een wrak en kan er veel sediment rond dwarrelen.

Wanneer je een wrakduik wilt maken waarbij je het wrak binnen treed dien je dus voorbereid te zijn. Je moet de kennis bezitten die hiervoor nodig is en de benodigde materialen op zak hebben. Zo heb je een lamp en reserve duiklamp nodig. Je moet een mes op zak hebben om je te kunnen bevrijden als je vast komt te zitten. En je hebt een haspel nodig met voldoende touw om gemakkelijk de uitweg terug te kunnen vinden.

Wrakduiken in Nederland

In allerlei wateren ter wereld zijn wrakken te vinden. Je hoeft dus niet perse naar het buitenland, je kunt ook prima wrakduiken in Nederland. Zo zijn er tal van wrakken in de Noordzee te vinden. Maar ook in meren zijn vaak bootjes of schepen afgezonken. Vele duiklocaties in Nederland hebben wrakken op de bodem liggen waarop gedoken kan worden.