Gochness

GochNess ligt net over de grens bij het Duitse plaatsje Goch en is gemakkelijk te bereiken per auto. Het meer is ontstaan door zandafgravingen, wat nog steeds voortduurt. Om los zand te weren uit het duikgebied is er tot aan de bodem een enorm doek gespannen, vanaf het duikcentrum tot aan de overkant.

Het duikcentrum bij Gochness
Op het meer heeft zich het duikcentrum SAMsDIVING gevestigd. Je wordt er vriendelijk ontvangen door het personeel met een kopje koffie of thee. De eigenaar is Nederlands en je hoeft dan ook geen Duits te spreken om je verstaanbaar te maken. Bij het duikcentrum kun je duikspullen huren, flessen vullen en tevens cursussen volgen. De faciliteiten zijn erg goed. Zo zijn er warme douches, prima kleedkamers en nadien kun je rustig aan tafel je logboekje invullen, eventueel onder het genot van een Duits biertje.

Duiken in Gochness is zeer vermakelijk. Het glooiende onderwaterlandschap is prachtig om te zien. Er is niet heel veel vis, af en toe een snoek of baars. Wat verder van de kant is een zeilbootje en Volkswagen te vinden. Het zicht is wisselend, de ene keer erg goed, de andere keer weer een stuk minder. Mocht het zicht slecht zijn, dan is het erg aan te raden om te verkassen naar Goch 3. Dit is een meertje vlak in de buurt dat ook bij SAMsDiving hoort en waar je in een paar minuten heenrijdt. Hier is het water altijd erg helder en de bodem is mooi begroeid. Vraag in dit geval even naar de sleutel van het hek bij het duikcentrum.

Mocht je er een dagje uit van willen maken en de duik combineren met iets anders, dan is de Sauna in Goch een echte aanrader. Deze sauna ligt aan hetzelfde meer, dus makkelijk te bereiken. De sauna is altijd redelijk rustig en heeft enkele mooie saunacabines, waaronder eentje op het water. Met elk half uur wel een opgieting, goede faciliteiten en lekker eten ben je verzekerd van een relaxt dagje.

Veel plezier in Goch!