Paradijselijk strand van BandosZwarttip RifhaaiWalvishaai MaledivenEr zijn toch opvallend veel mensen bang voor haaien. Zo ook ik, jaren geleden toen ik mijn open water opleiding volgde op Bandos, één van de 1200 eilanden van de Malediven. De tweede duik al hing ik oog in oog met een verpleegstershaai en het stelde me niet echt gerust. De rest van de opleidingsduiken had ik meer aandacht voor mijn omgeving en verdacht grote vissen dan voor de oefeningen die ik moest uitvoeren. Elke schaduw, iedere onverwachte beweging om mij heen werd gezien als een bedreiging.

Eenmaal geslaagd voor de cursus had ik de smaak van dit heldere en tropische water toch goed te pakken en maakte ik nog een paar duiken. Veel mooiere plekken om te leren duiken zijn er bijna niet op de wereld. En voor de laatste dag voorafgaand aan mijn terugvlucht kondigde de duikschool een duik aan bij Shark Point. Ik twijfelde wat of ik nog een zevende duik zou maken tijdens deze vakantie, verzamelde al mijn moed en schreef mezelf in voor dit spannende avontuur.

Op de dag zelf leek het alsof het lood mij in de schoenen zakte in plaats van om mijn gordel bleef. De ervaren duikers op het eiland lieten het afweten en kwamen niet aan boord. ‘Te veel haaien’ riep een oude rot naar mij. En hij gaf me nog een wijze tip. ‘Als de haaien te dicht in de buurt komen, trek dan je mes en steek je buddy. Dan pakt de haai je buddy en niet jou. En je maatje kan het toch niet navertellen’.

Na deze bemoedigende woorden doken slechts beginners die ochtend met elkaar, in prachtig water en met veel vis. Ik heb veel om me heen en achterom gekeken maar heb tot mijn grote geruststelling geen haai kunnen ontdekken. En uiteindelijk vond ik zelfs een vorm van rust onder water. Eenmaal terug aan land vertelde de oude rot me dat deze duik voor ervaren mensen als hij niet leuk genoeg is, omdat de naam Shark Point niets meer dan een naam is en er al jaren geen haaien meer zijn gezien. Je kunt je daarbij afvragen wanneer je zo ervaren en verwend bent dat een duik in tropisch water niet leuk genoeg meer is.

Jaren later ben ik nog een teruggegaan naar die eilanden, met een live-aboard van twee weken. Zo goed als ik kon heb ik geprobeerd de gespotte haaien te tellen en ik kwam op zo’n 450 stuks: wittip rifhaaien, zwarttip rifhaaien, grijze haaien, luipaardhaaien, hamerhaaien en walvishaaien. Zowel overdag als ’s nachts dook ik met ze. En de moraal is dat haaien helemaal niet zo eng zijn als ze worden afgeschilderd. Indrukwekkend blijven ze echter altijd.

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.