Klaren tijden het duiken

Valsalva
Valsalva

Kunnen klaren tijdens het duiken is toch wel een belangrijke randvoorwaarde om deze activiteit te beoefenen. Niet iedereen lukt het. Soms is de buis van Eustachius verstopt, soms doet het trommelvlies zeer waardoor je de duik beter kunt afbreken. Klaren kun je uiteindelijk op veel verschillende manieren.

Valsalva is de meest klassieke manier die we kennen en wordt toegepast bij het afdalen. Deze methode is vernoemd naar de Italiaanse arts Valsalva, en voor het eerst beschreven aan het begin van de 18e eeuw. Door de neus dicht te knijpen en voorzichtig lucht via de neus proberen uit te ademen, gaat deze naar de buis van Eustachius toe. De lucht kan immers niet naar buiten via de neus. De aldus opgebouwde druk zorgt er in het middenoor voor dat het trommelvlies wordt gecompenseerd.

Bij het opstijgen hoeft er in principe niet geklaard te worden. Toch kan het eens gebeuren dat het trommelvlies alsnog pijn doet omdat er geen evenwicht wordt gevonden tussen middenoor en buitenoor. In de 19e eeuw vond de arts Toynbee hier een oplossing voor: de neus dichtknijpen, en tegelijkertijd door je gesloten neus proberen in te ademen en slikken. Hiermee kan de druk aan beide kanten van het trommelvlies weer gelijk worden.

De Frenzel methode, naar de Duitse arts met dezelfde naam, is een wat meer technische manoeuvre, en werd toegepast door piloten tijdens de tweede wereldoorlog. Deze hadden last van grote en snelle drukverschillen, waarbij ze vaak de handen niet konden gebruiken om de neus dicht te knijpen. Door de tong tegen de voorkant van het gehemelte te plaatsen en keer op keer naar achteren te bewegen, zal uiteindelijk de buis van Eustachius openen en omgevingsdruk doorlaten naar het middenoor.

Nog wat methodes, die niet echt een naam hebben en kunnen helpen bij het klaren, zijn: slikbewegingen maken, de onderkaak horizontaal heen en weer bewegen, of de neus snuiten onder water. Sommige duikers volstaan met ietsje krachtiger uitademen hetgeen hun buizen al opent. Het is bij ieder mens anders en je moet zelf ondervinden welke methode het beste bij jou past. Je mag echter nooit forceren.