Kleur onder water

Licht absorptie in waterWanneer je al langer duikt is het ongetwijfeld vanzelfsprekend geworden, maar een beginnende duiker zal al snel de volgende conclusie trekken: kleuren zijn anders onder water! Zodra je wat dieper gaat zul je namelijk meer groen en blauw zien en zullen andere kleuren al snel minder aanwezig zijn. Dat dit het geval is, weet iedere duiker. Maar hoe komt dit nu eigenlijk?

Het is niet zo dat de objecten die je onder water ziet gewoonweg groener of blauwer zijn. Als je dezelfde objecten namelijk boven water zou zien, zullen deze veel kleurrijker zijn. Het komt dus door het water. Om te begrijpen hoe water hier invloed op heeft is het handig om te begrijpen wat licht in feite is en hoe wij licht waarnemen.

Het licht dat wij kunnen zien noemen we ‘wit licht’ en is in feite niets anders dan alle kleuren bij elkaar. Dit licht verplaatst zich door middel van golven. De lengtes van deze golven bepalen de verschillende kleuren. Objecten kunnen delen van deze golven absorberen. Wij zien kleur door het ontvangen van de golflengtes die niet geabsorbeerd worden door het object.

Ook water absorbeert licht, zelfs wanneer het water heel helder is. Water doet dit bij al alle kleuren, maar omdat sommige kleuren minder ‘energie’ hebben, zullen deze eerder geabsorbeerd zijn. Wanneer je als duiker afdaalt zul je dan ook zien dat rood als eerste ‘verdwijnt’, vervolgens oranje, geel, groen en als laatste blauw. In het plaatje hierboven kun je zien op hoeveel meter de kleuren verdwijnen in helder water.

Als je een onderwatercamera hebt zul je door dit fenomeen ook minder mooie foto’s kunnen maken. Onderwaterfotografen lossen dit op door een roodfilter of een flitser te gebruiken. Met een roodfilter, die je voor de lens plaatst, haal je de rode tinten weer terug.