Lithse Ham

Lithse Ham LuchtfotoIn een prachtig groen gebied in het noorden van Brabant ligt Lith, een dorp aan de rivier de Maas. Het dorpje is weliswaar klein, maar het heeft een rijke geschiedenis. Bij de afgraving van de Lithse Ham zijn voorwerpen van 700 jaar voor Christus gevonden en er zijn zelfs resten ontdekt van een Romeinse tempel. Toch is het vaak de roman ‘Dorp aan de rivier’ van Anton Coolen waarvan men Lith kent.

De reusachtige snoek

Aan de binnenkant van de dijk bij Lith leefde vroeger een reusachtige snoek van honderden jaren oud in een wiel. De snoek was agressief en niemand was in staat het dier te vangen. Toen de bevolking besloot om het wiel te dichten sprong de vis over de dijk de Maas in en is nooit meer weder gezien. Een legende die vele varianten kent, maar nog steeds leeft in Lith. Het symbool van een snoek is dan ook overal terug te zien in het dorp.


Duiken in de Lithse Ham

Ondanks dat je deze legendarische snoek bij het duiken natuurlijk niet zult vinden zijn er wel andere snoeken, snoekbaarzen, palingen, brasems en nog meer vissoorten te spotten in de Lithse Ham. Deze diversiteit aan vissoorten heeft de Lithse Ham te danken aan de open verbinding met de Maas. De snoeken en brasems zijn vaak bij de rietkragen te vinden. Naast vissen zijn er op de bodem ook een bus, bestelwagen en het wrak van een kajuit te ontdekken.

Clubhuis duikteam Lith

Het clubhuis van de lokale duikvereniging is donderdagavond toegankelijk voor bezoekers. Op deze avond kun je tegen betaling gebruik maken van de faciliteiten (zoals kleedkamers, douches en flesvulling). Op andere dagen zal je achter de auto om moeten kleden. Naast het clubhuis kun je via een steil paadje naar beneden en gemakkelijk het water in. Het zicht is niet altijd even goed, maar de Lithse Ham is zeker de moeite waard om als duiker eens heen te gaan.

Duikstek Lithse HamClubhuis Duikteam Lith