Maarsseveense Plassen

Luchtfoto-Grote Maarsseveense PlasOnderwaterhuis-Grote Maarsseveense PlasTekening Onderwaterhuis SDMPCentraal gelegen in Nederland bevinden zich de jonge Maarsseveense Plassen. In de jaren 60 zijn deze meren ontstaan door afgravingen van zand dat bestemt was voor de destijds vele nieuwbouw in de omgeving. Sinds die tijd worden de meren gebruikt voor vele recreatiedoeleinden, waaronder duiken.

Inn Style

De voorzieningen voor duikers bij de Grote Maarsseveense Plas worden gefaciliteerd door Inn Style. In een relatief nieuw gebouw bevinden zich ruime kleedkamers, warme douches en zelfs een bar om na het duiken een kopje koffie of (wat voor sommigen hier een traditie is) een shot Jägermeister te nuttigen. Buiten aan het gebouw zit een vulstation waarbij je met 50-cent munten je duikfles kunt vullen, dit vulstation is 24 uur per dag beschikbaar.

Het gebouw is goed met de auto te bereiken en parkeren is gratis. De kosten voor het duiken en het gebruik van de faciliteiten bedragen € 5,- per persoon. Er kan alleen in het weekend gedoken worden.

Onderwaterhuis

Het zicht is meestal wel OK en er zijn regelmatig snoeken en baarzen te spotten. Ook is er een parcourtje van autobanden uitgelegd waaraan een aantal wrakjes liggen. De hoofdattractie van deze duikstek is echter een onderwaterhuis. Het onderwaterhuis ligt op 13 meter diepte en betreft een cilindervormige tank. Deze tank kun je van onderen in en eenmaal binnen in de tank kun je je automaat uit doen, want er wordt lucht aangevoerd vanaf de kant. Ook is er verlichting in de tank en er zou zelfs een internet aansluiting aanwezig zijn. De plaatsing van het onderwaterhuis is een grote operatie geweest waar zelfs het leger aan te pas moest komen. Doordat er nog twee cilindervormige tanken onder het onderwaterhuis zijn bevestigd om stabiliteit te waarborgen weegt het geheel zo rond de 40 ton.

Kortom, de Grote Maarsseveense Plas is een interessante duiklocatie met daarbij veel gemak door alle voorzieningen die er zijn. Zeker een bezoek waard dus.