Mola mola

Tekening van de mola molaDe vin die door het water snijdt doet denken aan die van een haai. Maar de vreemde zwembewegingen doen al snel beseffen dat het om een heel andere vis gaat: de mola mola, oftewel maanvis. Dit bijzondere dier in de vorm van een discus weegt al gauw 1.000 kilo en er zijn exemplaren aangetroffen die meer dan het dubbele wogen, en dat voor een hoogte van 2 meter.

Niet alleen het gewicht maakt hem bijzonder. Geen gewerveld wezen ter wereld werpt zoveel eitjes af als de maanvis: 300 miljoen. Dat gebeurt in de Sargassozee, een gebied in het noorden van de Atlantische Oceaan. Veel andere vissoorten trekken ook naar dit rustige oceaandeel om te jongen. Niemand minder dan Columbus ontdekte dit windstille gebied in de 15e eeuw.

De vis is wat wispelturig in zijn omgang met mensen. Soms kun je hem van heel dichtbij benaderen, en andere keren beweegt hij een paar keer met zijn vinnen om razendsnel in de diepte te verdwijnen. Op bepaalde momenten ligt hij aan de oppervlakte, op zijn kant, alsof hij aan het opwarmen is in de zon.

Dat hij razendsnel kan zwemmen zou je in eerste instantie niet verwachten. De zwemslag ziet er wat onhandig uit. Beide vinnen bewegen tegelijkertijd dezelfde kant uit om vooruit te komen en tegen elkaar in om een bocht te maken. Net als een vliegtuig hangt hij ook wel eens schuin om van richting te veranderen.

Hij voedt zich voornamelijk met kwallen, en dat in grote hoeveelheden. Je treft hem in veel zeeën en oceanen en zelfs in het zeeaquarium van Lissabon. Maar vooral in het wild is het een ontmoeting die je niet snel zult vergeten: het heeft iets buitenaards.

Meer van dit soort wetenswaardigheden leest u terug in het boek Onderwaterleven in de Middellandse Zee.