Scharendijke

‘Schaerendieke’ wordt het kleine dorpje aan het Grevelingenmeer door haar Zeeuwse inwoners genoemd. Een geliefde plek voor de Nederlandse watersport liefhebber. Vele zeilers, surfers en duikers trekken in de warme maanden naar dit dropje om te genieten van alles wat het Grevelingenmeer ons te bieden heeft.

Eén van de standplaatsen voor duikers is De Kabbelaar. In dit eetcafé kun je lekker een kopje koffie drinken of lunchen om vervolgens je duikfles te vullen bij het duikcentrum dat in hetzelfde gebouw gevestigd is. Vergeet niet om 50 cent muntjes mee te nemen als je je fles wilt vullen. Daarna is het even sjouwen om de dijk over te komen en de stijger af te lopen, maar het loont de moeite.

Duikstek Scharendijke vanuit de lucht
Het onderwaterleven in het Grevelingenmeer is divers, met o.a. kreeft, krab, schol, schar, anemoon en als je geluk hebt sepiola en zeedahlia. Ten westen van de steiger bevind zich een waar kunstrif waar vissen, kreeften en krabben zich erg thuis voelen. Dit ligt allemaal ondiep, waardoor Scharendijke ook een prima duikstek voor beginnende duikers is. Het zicht is helaas niet altijd even goed, gemiddeld zo’n drie tot vijf meter.

In de zomer van 2011 is het zestig meter lange betonnen schip ‘Le Serpent’ afgezonken op deze duikstek. Le Serpent diende in de eerste helft van de 20ste eeuw als vrachtschip voor kolen tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Na deze dienstbare periode en het overleven van de Tweede Wereldoorlog heeft het schip voor zo’n 40 jaar stilgelegen in de Schelphoek om uiteindelijk op zijn eindbestemming te arriveren: het Grevelingenmeer. Helaas is er tijdens het afzinken wat misgegaan, waardoor het wrak op 27 meter is komen te liggen in plaats van 12 meter, erg diep dus. Hierdoor is het wrak niet toegankelijk voor beginnende duikers. Daarnaast is het erg donker op die diepte waardoor je alleen met een duiklamp een glimp van het schip kunt opvangen. Desalniettemin ben je na een duik op Le Serpent een leuke ervaring rijker.

Het is ook mogelijk om op deze stek een duikweekend te organiseren. De Kabbelaar is namelijk naast een restaurant tevens een hotel. Het hotel is goed betaalbaar, prima verzorgd en het personeel is vriendelijk. Houd hierbij wel rekening met betaald parkeren in de jachthaven. Het duiken is tijdens zo’n weekend goed te combineren met een cultureel uitstapje, bijvoorbeeld naar het indrukwekkende Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk.