Een terugblik op 3000

3000. Het is maar een getal. Maar als je je 3000e duik maakt, is het best een serieus getal. Het betekent dan, uitgaand van een gemiddelde duikduur van 50 minuten, dat je meer dan 100 volle dagen van je leven onder water hebt doorgebracht. Dat is best veel.

3000 houdt in ieder geval in dat je niet alleen veel, maar ook al lang duikt. 30 jaar in mijn geval. De eerste gelogde duik was op de Malediven, voor het eilandje Bandos, in januari 1989. Het werd de start van mijn NAUI Open Water cursus. Daarop volgden een 2 ster VDTL, toen een 3 ster FFESSM en een 4 ster FFESSM. 1 ster instructeur FFESSM was de volgende stap, gevolgd door PADI instructeur, daarna 2 ster instructeur FFESSM en uiteindelijk instructor trainer NOB. Al die pasjes zijn leuk, maar de duiken, de ervaringen die opgeschreven staan in 18 logboekjes, zijn nog veel leuker. En op 9 augustus 2019 werd nummer 3000 afgestempeld na een duik in de Franse Middellandse Zee, waar ik zeker de helft van die 3000 duiken heb mogen maken.

1
Barracuda’s in de Middellandse Zee

Iedere duiker heeft wel een top 3 van de mooiste bestemmingen. Het is leuk om eens terug te blikken. De zoutwaterstekken winnen het overduidelijk van zoetwater, alhoewel de duiken in de Weissensee, het meer van Genève, Maarsseveen of Hemmoor zeker de moeite waard waren. Ook sommige zoutwaterbestemmingen die de top 3 niet halen waren bijzonder. Voorbeelden hiervan zijn de wrakken uit de tweede wereldoorlog in Normandië en Bretagne, of de gezonken Duitse vloot van Scapa Flow.

2
Schildpad in Martinique

Mijn persoonlijke nummer 3 is Martinique, het Franse bovenwindse eiland in het Caribisch gebied. Voor de noordkust van het 80 kilometer lange eiland wordt beduidend minder gedoken dan in het zuiden. Dit komt omdat de vulkaan 100 jaar geleden nog is uitgebarsten en het zand van de stranden en de bodem hier zwart is. Het oogt hierdoor minder exotisch en minder aantrekkelijk, maar het onderwaterleven is hier veel en veel rijker dan in het zuiden. Heel veel schildpadden, grote barracuda’s rond de rotspunt La Perle, en scholen van honderden en duizenden vissen maken je duiken hier uniek. Ik ben er een aantal keren geweest nu en ik heb zelfs een keer een bultrug mogen spotten die naast onze boot uit het water sprong.

3
Manta’s bij een poetsstation

Op nummer 2 staan de Malediven. De eerste ervaringen op Bandos, compleet met haaien al, waren uniek. Naderhand heb ik nog eens een live-aboard gedaan van 2 weken in het Noord-Malé atol. De Malediven zitten vol met veel en grote vis. Vanaf het dek zie je de dolfijnen spelen als kleine kinderen en onder water zwem je tussen mantaroggen, allerlei soorten haaien en tref je zelfs walvishaaien aan. Het stroomt er wel en dat heeft meestal mooie driftduiken tot gevolg. Boven water beantwoordt deze archipel helemaal aan de definitie van tropisch paradijs, met de witte stranden en wuivende palmen.

4
Tandbrasems in het blauw

Nummer 1 is al jarenlang het Franse eiland Port-Cros en de daarachter liggende rotspunt La Gabinière. Ik ken het natuurreservaat door en door en geniet er iedere keer weer van de ontmoetingen met scholen barracuda’s en grote tandbaarzen die onbevreesd voor je komen poseren. In de stroming komen patrouilles van grote tandbrasems voorbij en ik vind het heerlijk om gewichtloos in het warme water te zweven midden in een school van duizenden fladderende zwaluwstaartvisjes. Er is veel meer kleur en leven in de Middellandse Zee dan de meesten vermoeden en het reservaat van Port-Cros bewijst dit. Iedere duik heeft z’n ontmoetingen en verrassingen, van soms wat dolfijnen, een mola mola of een zwaardvis, tot aan de mooiste en teerste naaktslakjes.

5
Onbevreesde tandbaars

De 3000e duik werd goed gevierd door de duikclub van Port-Cros. Mijn hond Plouf sprong aan het einde van mijn duik spontaan het water in om mij te komen feliciteren (of begroeten). Aan boord werd Franse muziek opgezet en weldra genoten we in de zon van lekkere glaasjes Pastis. En zoals het hoort begon iedereen mooie duikervaringen uit te wisselen en plannen te maken voor nieuwe bestemmingen. Want zo zitten duikers in elkaar. En ik, na die 3000e duik? De volgende dag maakte ik gewoon nummer 3001.

6
Duikhond

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.