De vis van de heilige Petrus

Aan de zonnevis of de zeus faber zit een mooi verhaal vast. De andere naam voor deze vis is namelijk Petrusvis. Deze naam heeft hij te danken aan de zwarte vlek op zijn flank. Jezus zou ooit de opdracht hebben gegeven aan de heilige Petrus om deze vis te vangen teneinde hem een gouden munt uit te laten spuwen. De zwarte vlek zou de afdruk van de duim van Petrus zijn terwijl hij de vis vasthield. Al 2000 jaar zit de afdruk op de flanken van de vis.

petrus
Foto 1 – Petrus

Een voordeel van die zwarte vlek is dat het lijkt op een groot oog. Dit kom je bij andere vissoorten ook wel tegen en het helpt de eigenaar om andere vissen af te schrikken. De zonnevis doet zich dankzij deze tekening op zijn flanken bedreigender voor dan hij werkelijk is. Veel potentiële vijanden trappen er in.

Onder water is de zonnevis zo statig als een mooi zeilschip. Groot en rank glijdt hij door de diepte. Wanneer je hem toevallig tegenkomt is het een indrukwekkende ontmoeting, maar ondanks alle schijn is de zonnevis een slechte zwemmer. Zijn vinnen zorgen voor de voortstuwing maar  snelheid zit er niet echt in. Om te jagen moet hij derhalve op de loer liggen en wachten op voorbijkomende sepia’s, schaaldieren en visjes om ineens vooruit te schieten en zijn prooi te verorberen. Doordat hij heel smal is en je hem van voren amper ziet, lukt het hem om bijna onopgemerkt toe te slaan. Als hij toch van voren wordt gezien schat men hem meestal kleiner in dan de werkelijkheid.

zonnevis
Foto 2 – Zonnevis

De zonnevis kan opvallend zwaar zijn: tot wel 20 kilogram. Dat is veel wanneer je kijkt naar zijn lichaamsbouw. Zijn eerste rugvin bestaat uit tien lange stevige stralen. Deze hanenkam onderscheidt hem overduidelijk van andere vissoorten. Hij leeft het liefst in de buurt van de bodem, meestal op dieptes tussen 50 en 150 meter, maar kan ook veel verder duiken. Hij gedijt alleen, of soms in kleine groepjes. Jammer genoeg kom je hem weinig tegen in zijn leefgebieden van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

In de zomermaanden vindt de voortplanting plaats. De eitjes die het vrouwtje legt blijven dankzij een toevoeging van olie drijven in open water. Wanneer ze uitkomen zijn de larven 4 millimeter lang, bijna twee keer zo groot als de eitjes. Op dat moment begint hun leven als zonnevis en nazaten van de vis van Petrus.

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.