Wanneer duiken begint te vervelen

En wat wanneer duiken begint te vervelen? Niet zozeer dat je duiken niet meer leuk vindt, maar als je vaak op dezelfde plek duikt, het zicht wat minder is en je toch op zoek bent naar wat vertier onder water om ook dan de passie nog te blijven beleven? Wat doen kinderen als ze zich vervelen? Juist, spelen! En spelen onder water is soms best een optie.

Jaar in jaar uit hebben we als vriendengroep allerlei evenementjes georganiseerd onder water. En die uitten zich in verkleedpartijen waarbij we altijd veel bekijks hadden. Het duiken zelf was leuk, maar de hele voorbereiding en de voorpret waren ook heel wat waard. Het verzinnen van kostuums en attributen, vervolgens het maken daarvan op een wijze dat ze ook water- en duikbestendig waren, en het uitproberen kostte vele uren en maakte het duiken nóg leuker. Zo ontwierpen we ridderkostuums met schilden en zwaarden, doken we in tweedelig pak, deden we tovenaar Merlijn en koning Arthur na, of waren we Neptunussen, compleet met kronen en drietanden. En dat meestal in de wintermaanden omdat er dan gewoonweg wat minder te zien was.

Het vieren van Sinterklaas onder water was een hele belevenis. Met maar liefst twee Sinterklazen onder water gaan, compleet met mijter, baard, staf en mantel, was fenomenaal. En dat alles na een duik nog steeds op z’n plek zat, was een hele overwinning. Het bleek wel lastig om met zo’n mantel te zwemmen, maar bij latere versies werd deze ook met de handen verbonden waardoor uiteindelijk een prachtig zwevend effect werd bereikt.

Uitdagend was het om de farao Toetanchamon na te bootsen onder water, begeleid door twee dienaars. De ademautomaat paste maar amper onder het masker, klaren kon alleen maar door te slikken of krachtig door de neus uit te blazen, en de twee begeleiders moesten mij als farao vasthouden omdat ik niets kon zien. Gezeten op een troon tussen een obelisk en een sfinx werd er ruilhandel bedreven op de bodem: duikers die een cadeautje bij zich hadden kregen vanuit de meegebrachte schatkist op hun beurt een presentje terug: heel toepasselijk een CD met muziek over de Sfinx en de Egyptische stad Alexandrië.

Duikers als drie koningenEen grotere actie was een nieuwjaarsduik onder een heel dun laagje ijs waarbij we als groep het verhaal van de drie koningen naspeelden. Vele wijzen kwamen een bezoek brengen aan Jezus, die compleet met grote luier, duikfles en heldere ster, schoorvoetend het koude water betrad. En het gevolg ging mee, waarbij het laagje ijs voorzichtig werd gebroken om ook de heldere ster de kans te geven onder water te gaan zonder daarbij te doven.

Duiken en spel combineren kan een extra dimensie geven. Op het moment dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en niet te diep gaat, is het ook nog veilig. Gek doen op z’n tijd hoort ook bij een hobby.

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.

Reacties (3)

Reacties zijn gesloten. Je kunt geen nieuwe reactie plaatsen

  1. Royan. Fantastisch verhaal. In mij zij iets direct dat jij de farao was nog zonder het gelezen te hebben. Bij de Mobidivers de duikclub van duik en zwemshop Moby Dick Nieuwegein sluit men altijd het jaar op soort gelijke wijze af. Kan zijn een skelter wedstrijd onder water( probeer maar eens) of de meest vreemde attributen die samen weer een spel gaan vormen. Kom ik gelijk bij mijn oproep / vraag kunnen we niet eens een boek schrijven over leuke (zwembad ) oefeningen waarbij we, en de soms saaie zwembad duiken nieuw leven inblazen, en de conditie gaan verbeteren plus uiteraard de duiktechniek verbeteren. Ik heb al veel in het kennysnetwerk van de nob gevonden. Maar ik mis net de creativiteit die ik in jouw leuke stuk las.
    John van Hoorn. 2* instructeur NOB