Wanneer is het stabilizing-jacket uitgevonden?

FenzyJe zou het niet verwachten of amper geloven, maar het principe van het trimvest is in de 17e eeuw al benoemd onder het koningschap van Lodewijk XIV. Een Franse geestelijke beschreef de kunst van het ademen onder water en had het daarbij over een blaas die gevuld kon worden met perslucht om te kunnen trimmen. De techniek in die tijd liet het echter nog niet toe om het ook daadwerkelijk uit te proberen.

Maar een eeuw later werd er voor de kust van Le Havre gedoken met een luchtvoorraad op de rug en een apparaat dat de mogelijkheid gaf om tussen twee waterlagen in te blijven zweven.

In de 19e eeuw werden er verschillende uitvindingen gedeponeerd die ontdekkende duikers de mogelijkheid gaven om te trimmen. Deze hadden grofweg hetzelfde principe als ons huidige trimvest: Archimedes compenseren door met luchttoevoer het volume te vergroten.

Pas na de tweede wereldoorlog werd de Fenzy op de markt gebracht, een op een reddingsvest lijkende luchtzak waar sommige oudere duikers nog steeds mee onder water gaan. De eerste versie had een CO2 patroon om het vest te kunnen vullen tijdens de duik, later werd er een klein autonoom persluchtflesje bij aangebracht en uiteindelijk ontstond de inflatorslang. Veel beginnende duikers hebben tot ver in de jaren 90 echter gedoken zonder enige vorm van trimvest.

De huidige meer comfortabele jackets zijn ontstaan in de VS waarna ze tegen het eind van de jaren 80 ook in Europa gemeengoed werden. Maar de oorsprong ligt heel ver terug, in een tijd dat sportduiken nog niet bestond.