Wintersport onder water

Wanneer het buiten kouder wordt, de watertemperatuur tot zo rond de 4 graden daalt en ijs en sneeuw het landschap gaan beheersen, zijn heel veel duikers al snel vol van het volgende spectaculaire evenement: ijsduiken! Je zou denken dat het een gevaarlijke bezigheid is die voorbehouden is aan extreem ervaren duikers met zware technische opleidingen. Het is echter een tak van sport die voor velen binnen handbereik ligt.

Of ijsduiken nu gevaarlijk is of niet hangt heel erg van jezelf af. Heb je de juiste materialen, heb je de goede training gevolgd en pas je de veiligheidsvoorschriften op de correcte wijze toe, dan kun je het beslist veilig noemen. Wanneer je echter de op ervaring gebaseerde regels zelf gaat interpreteren, dan loop je risico’s. Denk hierbij aan duikers die enkel met een reeltje in de hand onder het ijs gaan, of aan duikers die niet over de juiste uitrusting beschikken.

Bevroren meer met ijsduikers

Wanneer je het netjes doet zoals de verschillende organisaties je het aanleren, is het gewoonweg een fantastische beleving. De kou vergeet je vaak doordat je iets nieuws en onbekends doet en doordat je de wereld onder water op een andere manier ontdekt. Samen met je buddy vast aan een lijn is het echt adembenemend om onder centimeters dik ijs door te zwemmen, de ruwe of gladde onderkant daarvan te aanschouwen en om te proberen om bij helder ijs de mensen boven je te zien.

Diep duiken onder ijs kun je doen, als de lijn waar je aan vastzit dat tenminste toelaat. Maar het is zoveel leuker om vlak onder het ijs te duiken en te genieten van het schouwspel van kristallen en licht. Je kunt spelen onder water, hockeyen door een stukje ijs onder de oppervlakte te laten schuiven, of achter luchtbellen aanjagen die zich horizontaal verplaatsen. Je kunt ook nog proberen om achteruit en ondersteboven te lopen, met je vinnen tegen het ijs aan.

Ook nachtduiken onder het ijs is een hele gewaarwording. De weerkaatsing van het licht van de lamp tegen de harde oppervlakte geeft de duik een bijzondere dimensie en voor toeschouwers is het extra leuk om het lichtspel vanaf de kant te kunnen aanschouwen. Indien je duikt volgens de circuitmethode, dus wanneer er middels een lijn een parcours is uitgezet dat leidt van bijt naar bijt, is dit helemaal goed te volgen.

Wintersport onder water is de juiste term voor dit duikfeest. Met ons duikteam doen we het altijd in de Franse Alpen. Een klein hotelletje langs het meer biedt ons dan slaapgelegenheid en de mogelijkheid om warm om te kleden. Op hetzelfde meer wordt geschaatst en na het duiken worden er warme dranken aangeboden. In het hotel genieten we dan een weekend lang van lokale gegrilde gerechten en de traditionele kaasfondue. Dat alles genereert dan weer voldoende calorieën om daarna weer een duik te maken onder de witte oppervlakte.

Het is winter, en het is tijd voor ijs.

Door Royan van Velse

Royan van Velse werkt als manager inkoop. In zijn vrije tijd schrijft hij boeken en columns. Zo is hij onder andere de auteur van NOB cursusboeken en het boek “Onderwaterleven in de Middellandse Zee“. Meer van zijn werk is te vinden via ecritures.nu. Royan heeft inmiddels zo’n 3.000 duiken gemaakt en is instructeur bij de NOB, PADI en de Franse bond FFESSM.

Reacties (3)

Reacties zijn gesloten. Je kunt geen nieuwe reactie plaatsen

  1. Ben benieuwd waar dit is in de alpen? Er zijn drie plekken waar je kunt duiken. Heeft iemand een naam voor mij?

  2. Oyonnax, en meer precies: Lac Genin. Het meertje ligt op 1000 meter hoogte en is privé eigendom. Maar wij duiken er altijd in overleg met de eigenaar en de lokale duikvereniging.