Zilvermeer

D-Center aan het ZilvermeerAan de grens net na Eindhoven bevindt zich het Belgische Mol. Mol is een uitgestrekte gemeente voortgekomen uit de napoleontische tijd en telt slechts 12 gehuchten. Het gebied is rijk bebost met daartussen enkele grote meren, waaronder het Zilvermeer.

Duikcentrum

Het Zilvermeer is ontstaan uit zandwinning en wordt voor veel recreatiedoeleinden gebruikt, waaronder duiken. Aan het meer heeft het duikcentrum D-Center zich gevestigd. D-Center huist in een modern gebouw waarbij alle belangrijke faciliteiten aanwezig zijn. Zo zijn er onder andere ruime kleedkamers met warme douches, kun je je fles vullen en is er een restaurant-gedeelte met terras op het water, waar je na het duiken lekker kunt lunchen.

Onderwater

Beeldje ZilvermeerDe zuurgraad van het meer is relatief hoog, wat resulteert in een blauwe gloed en helder water en goed zicht. Onderwater is er een beeldenpark aangelegd, waardoor je van beeld naar beeld kunt zwemmen. Je kunt een hele duik vullen met het bezichtigen van deze beelden, maar mocht je erop uitgekeken zijn dan is er iets verderop nog een kajuit en een duikklok te aanschouwen. De meeste objecten liggen op een diepte van 5 tot 10 meter en zijn gemakkelijk te vinden. Daarom is deze duikstek ook uitermate geschikt voor beginnende duikers.

Ontwikkeling

Helaas heeft de hoge zuurgraad ook tot gevolg dat er weinig vis te zien is in het Zilvermeer. Wel is men er mee bezig om het aantal vissen te vergroten door vissen te laten ‘wennen’ aan het zure water. Naast dit ‘integratieproject’ zijn er ook initiatieven van vrijwilligers om het beeldenpark uit te breiden tot een onderwater-kunstpark.

Dagje uit

Na het duiken is een (lokaal) Postel biertje en lunch op het terras of in de serre van het duikcentrum een echte aanrader. Het personeel is vriendelijk, het menu en de prijzen zijn prima en bier smaakt goed.

Omdat het voor de meeste Nederlanders een aardige rit is naar het Zilvermeer raad ik aan er een ‘dagje uit’ van te maken door het duiken te combineren met een culturele activiteit. Dit kan namelijk bijzonder goed in Mol. Een voorbeeld hiervan is het bezichtigen van de nabij gelegen Abdij van Postel.
Abdij van Postel

Abdij van Postel

De Abdij van Postel bevindt zich op een groot gebeid met enkele historische gebouwen, omheind door een kolossale stenen muur. De abdijkerk staat centraal in het midden en dateert uit de 12de eeuw met naast de kerk een uniek grote kruidentuin. In het winkeltje bij de ingang is o.a. het abdijbier, –kaas en allerlei abdijkruiden te verkrijgen. Alle producten in dit winkeltje zijn met ambacht vervaardigd.

De combinatie van een leuke duik, goede faciliteiten en interessante bezienswaardigheden in de buurt, maakt het Zilvermeer tot één van mijn favoriete duikstekken. De duikstek verdient daarom zijn titel als duikstek van de maand. Laat in de reacties gerust weten wat jouw ervaring met het Zilvermeer is!