Wat is duiken?
Meer dan zeventig procent van het oppervlak van de aarde bestaat uit water en toch kennen de meeste mensen alleen maar de wereld zoals hij is op het droge land. Een klein percentage van de wereldbevolking heeft het voorrecht gehad om kennis te mogen maken met de onderwaterwereld, dit zijn de duikers onder ons.
Ontstaan van duiken
Al 5000 jaar voordat onze jaartelling begon hebben mensen de behoefte gevoeld om de wereld onder water te exploreren. Bijna tegelijk met deze behoefte is het duiken ontstaan. Omdat mensen toen nog niet over de kennis en materialen beschikten zoals wij dat hedendaags wel doen, zagen deze duiken in de geschiedenis er natuurlijk heel anders uit dan tegenwoordig. De redenen voor mensen in de loop der eeuwen om te gaan duiken liepen uiteen van militaire doeleinden en reddingswerk tot ontspanning en jacht. Ook tegenwoordig zie je deze motieven terugkomen, al is de verhouding wel veranderd. De grootste drijfveer voor mensen om te gaan duiken is tegenwoordig ontspanning en interesse.
Iedereen kan duiken
Duiken is een sport waar mensen op ontdekking gaan onder de waterspiegel en is te beoefenen door eenieder die hier interesse in heeft. Iedereen kan dus duiken, of je nu jong bent of oud, ervaren of onervaren. Als je nog geen ervaring hebt met duiken is het handig om een duikcursus te doen, echter is dit niet verplicht mits er een instructeur is die jou begeleidt.
Wat je moet weten wanneer je gaat duiken
De onderwaterwereld heeft naast zijn vele aantrekkelijkheden ook een aantal beperkingen voor de mens. Zo is er bijvoorbeeld geen zuurstof, belemmerd het water bepaalde zintuigen van de mens en heeft de druk van het water invloed op het lichaam. Dit zijn allemaal gevolgen van natuurwetten waar rekening mee gehouden moet worden. Iedereen kan dus duiken, mits je beschikking hebt over de juiste materialen en de juiste instructies. Lees hier meer over in een eerste theorie les duiken.
Wat je nodig hebt om te duiken
Om een duik te kunnen maken en dus de beperkingen die hierboven zijn beschreven de baas te kunnen zijn is een goede duikuitrusting noodzakelijk. Een duikuitrusting bestaat onder andere uit een pak om je te beschermen en om warmteverlies tegen te gaan, een duikfles en ademautomaat voor zuurstofvoorziening, lood om ervoor te zorgen dat je naar beneden kunt, een trimvest om je drijfvermogen aan te kunnen passen, een duikbril om te kunnen zien en vinnen om het zwemmen te vergemakkelijken.
Onderwaterwereld
Eenmaal onderwater gaat er een wereld voor je open wanneer het je eerste duik is. Het ligt eraan waar je gaat duiken, maar vaak is er een hoop leven en als je geluk hebt koraal. Veel mensen verbazen zich over de overvloed van kleuren en vissen en het feit dat de dieren tot zeer dichtbij te benaderen zijn. Maar ook het bezichtigen van wrakken is erg verwonderlijk. Naast dit is natuurlijk het feit onderwater te zijn, gewichtloos met een mysterieuze wereld om je heen een prachtige ervaring.
Duiken op diepte
Er wordt vaak aan duikers gevraagd hoe diep ze kunnen- of mogen afdalen. Het is leuk als duiker om te kunnen zeggen dat je tot 18 meter, 30- of dieper mag gaan (afhankelijk van de cursus die je hebt gedaan). Echter gaan in de praktijk duikers niet vaak dieper dan 20 meter. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Een groot nadeel als je dieper duikt is namelijk dat je ook minder kleuren ziet. Dit komt omdat water meer licht absorbeert dan lucht. Omdat blauw en violet licht minder snel wordt geabsorbeerd door het water zal alles er blauwer en groener uit gaan zien naarmate je dieper gaat. Maar ook doordat je door de druk meer lucht verbruikt, en om het feit dat het kouder wordt naarmate je meer meters afzakt, maakt dat duikers vaak niet te diep gaan.
Probeer het
Duiken is één van de snelst groeiende avontuurlijke sporten ter wereld, en daar is een reden voor. Ontwikkelingen door de jaren heen hebben er voor gezorgd dat duiken makkelijk en veilig is en toegankelijk voor iedereen. Wat houdt jou nog tegen?
Bron:
Dit artikel is geschreven door de vorige eigenaar van duikeninformatie.nl. Het artikel is veel geraadpleegd door (beginnende) duikers en daarom hebben wij dit weer live gezet. Mochten hier vragen over zijn kan er via het contactformulier contact opgenomen worden.