Duikbrevetten

Er zijn allerlei duikbrevetten die je kunt behalen. Deze duikbrevetten kun je behalen door duikcursussen te doen bij een erkende duikschool. Deze duikschool is dan altijd aangesloten bij een organisatie die in duikopleidingen en duikbrevetten faciliteert. De meest internationaal bekende en erkende organisatie hierin is PADI. De meest bekende duikbrevetten die je bij PADI kunt behalen zijn ‘Open Water’, ‘Advanced’, ‘Rescue’ en ‘Dive Master’.

De NOB is in tegenstelling tot PADI een Nederlandse bond: de Nederlandse Onderwatersport Bond. De duikbrevetten die je bij de NOB kunt behalen zijn onderverdeeld in sterren, waarbij het eerste brevet de NOB-1-ster is en overeenkomt met Open Water bij PADI. Deze NOB-brevetten gaan tot 4-sterren. Alle brevetten van de NOB zijn wereldwijd erkent.

Door middel van duikbrevetten kun je aantonen wat je duikniveau is. Als je een duikbrevet hebt en je wilt ergens gaan duiken zonder begeleiding, dan wordt er altijd om je duikbrevet gevraagd. Toch zegt een duikbrevet niet altijd alles over je niveau. Veel duikscholen zullen daarom ook vragen naar je duikervaring. Een logboek bijhouden van je duiken is daarom belangrijk (en leuk!).

Bron:
Dit artikel is geschreven door de vorige eigenaar van duikeninformatie.nl. Het artikel is veel geraadpleegd door (beginnende) duikers en daarom hebben wij dit weer live gezet. Mochten hier vragen over zijn kan er via het contactformulier contact opgenomen worden.