NOB

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is een Nederlandse organisatie die onder andere diverse opleidingen aanbiedt aan duikers en instructeurs. Daarbij bemiddeld NOB in het certificeren van deze duikers en instructeurs. De NOB onderscheidt bij haar duikopleidingen in beginsel vier niveaus. De inhoud van de opleidingen en de eisen die nodig zijn voor het behalen van dergelijke duikbrevetten (door de NOB ook wel sterren genoemd) worden hieronder beschreven.

NOB – 1-ster

Dit is het eerste duikbrevet die je kunt behalen bij de NOB. Bij de opleiding voor dit brevet leer je hoe je zelfstandig en veilig kunt duiken. Wanneer je in het bezit bent van dit brevet kun je zelfstandig, maar met een buddy, tot maximaal 20 meter diepte duiken.

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding moet je lid zijn van de NOB, minimaal 14 jaar zijn en een medische keuring hebben ondergaan. Een 1-ster duikbrevet van de NOB is internationaal geldig en komt erg overeen met de “Open Water Course” van PADI.

NOB – 2-ster

Wanneer je duikcursus gaat doen voor dit brevet beschik je over het 1-ster brevet en bezit je dus de basiskennis die je nodig hebt om zelfstandig en veilig te kunnen duiken. Bij de opleiding voor het 2-ster brevet ga je zowel breder, als dieper in op de stof. Met dit brevet op zak mag je in getijdenwater duiken, zowel overdag als ’s nachts, kun je je buddy helpen bij onverwachte situaties en heb je meer kennis over onderwaterleven.

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding moet je lid zijn van de NOB, minimaal 15 jaar zijn, minimaal 20 duiken hebben gemaakt en beschikken over een 1-ster (of gelijkwaardig) duikbrevet. Een 2-ster duikbrevet van de NOB is internationaal geldig en komt erg overeen met de “Advanced Course” van PADI.

NOB – 3-ster

Bij het 3-ster brevet word je opgeleid tot “begeleidend duiker”. De cursist leert wat hij/zij moet doen bij een duikongeval en kan de reddingsoperatie zowel coördineren als uitvoeren. Tevens vergaar je met deze cursus de kennis om duikers in opleiding te begeleiden in hun leerproces. In deze opleiding wordt er ook (meer) aandacht besteed aan de theorie op het gebied van decompressie.

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding moet je lid zijn van de NOB, minimaal 18 jaar zijn, minimaal 60 duiken hebben gemaakt en beschikken over een 2-ster (of gelijkwaardig) duikbrevet. Een 3-ster duikbrevet van de NOB is internationaal geldig en zit qua niveau tussen “Rescue Diver Course” en “Dive Master Course” van PADI in.

NOB – 4-ster

Voor het behalen van dit duikbrevet is geen aparte opleiding. Door het hebben van dit brevet laat je zien dat je een bepaalde duikervaring hebt en specialisaties bezit. Wanneer je 250 duiken hebt gemaakt kun je dit brevet aanvragen. Bij de aanvraag van dit duikbrevet is goedkeuring nodig van een 2-ster instructeur of instructeur-trainer. Tevens moet de duiker beschikken over een 3-ster (of gelijkwaardig) duikbrevet.
Een 4-ster duikbrevet van de NOB is internationaal geldig en komt erg overeen met de internationaal gebruikte titel “Master Scuba Diver”.

Bron:
Dit artikel is geschreven door de vorige eigenaar van duikeninformatie.nl. Het artikel is veel geraadpleegd door (beginnende) duikers en daarom hebben wij dit weer live gezet. Mochten hier vragen over zijn kan er via het contactformulier contact opgenomen worden.