Duikformules
In de duikwereld hebben we te maken met verschillende wetmatigheden. Deze zijn belangrijk voor duikers om te weten. We bespreken er hier vijf.
1. Wet van Gay-Lussac
De naam van Louis Gay-Lussac staat in gouden letters op de Eiffeltoren in Parijs gegrift. Een erkentelijkheid voor zijn bijdrage aan de wetenschap. Door één van de publicaties van deze Franse hoogleraar in schei- en natuurkunde, hebben wij nu een beter zicht op …
Lees verder over de Wet van Gay-Lussac >>
2. Wet van Boyle
Iedereen kent het wel… Je gaat op vakantie met het vliegtuig of de auto en je krijgt een onbehagelijk gevoel bij je oren wanneer het vliegtuig opstijgt/daalt of de auto een dal in rijdt. Dit komt door het drukverschil op jouw lichaam dat op zulke …
Lees verder over de Wet van Boyle >>
3. Wet van Dalton
John Dalton was een Engelse natuur- en scheikundige, hij leefde van 1766 tot 1844. Dalton heeft enkele baanbrekende wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. Eén van deze publicaties betreft een atoomtheorie, hieruit is de formule voortgekomen die nu bekend staat als de Wet van Dalton. …
Lees meer over de Wet van Dalton >>
4. Wet van Henry
De wet van Henry is een scheikundige wet die van toepassing is op de evenwichtsituatie van een oplosmiddel dat in contact is met een gas. Als er contact is tussen een gas en een vloeibaar oplosmiddel, zullen gasmoleculen oplossen in het oplosmiddel. Als dit lang genoeg doorgaat, …
Lees verder over de Wet van Henry >>
5. Wet van Archimedes
Iedereen heeft wel eens gehoord van die geleerde man die in zijn bad zat en uitriep: “EUREKA !!!” Wat al veel minder mensen weten, is wat hij nu juist ontdekt had. Archimedes vroeg zich af waarom hij in zijn bad minder leek te wegen dan …